Przepis nr 01.
Podwieczorek
Co do zdjecia, to sernik troszkę mi sie uszkodził przy wyjmowania z foremki, stąd jego nieidealny wygląd.
Składniki: (na 8 porcji)
☑️600 gram mielonego twarogu śmietankowego
☑️95 gram (8 łyżek) cukru brązowego lub 4 łyżki cukru brązowego i 4 łyżki sypkiego słodziku)
☑️trzy duże jajka
☑️trzy żółtka
☑️półtora łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii
☑️niskosłodzone herbatniki lub owsiane ciasteczka
Składniki polewy:
200 gram jogurtu naturalnego
dwie łyżki cukru brązowego
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziaren wanilii
Wykonanie: mikserem ucieramy ser z cukrem, jajkami i żółtkiem. Na koniec dodajemy wanilię. Na dno foremki/tortownicy kruszymy herbatniki/ciasteczka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik bedzie lekko ścięty. Na goracą masę rozlewamy polewę (jogurt rozmieszany z cukrem i wanilią), pieczemy kolejne 10 minut. Jak wystygnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem.
Czas wykonania ok. 90 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz