Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

22. Chińska warzywa z kurczakiem po polsku

                       


Przepis nr 22.

Obiad

Składniki:
☑️jedna duża cebula
☑️400 gram udek z kurczaka bez kości i skory
☑️dwie łyżki koncentratu pomidorowego
☑️chińska mieszanka warzyw na patelnie (bez dołączonych przypraw)
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz
☑️oregano, bazylia
☑️natka pietruszki

Wykonanie: mieso z kurczaka kroimy w ciękie paseczki, przyprawiamy odrobiną soli i dowolną ilością oregano i bazyli. Zostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie kroimy cebule w piórka, posypujemy sola i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy cebule i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dokładamy mieso. Następnie wrzucamy warzywa. Dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy pieprzem, oregano i bazylia oraz dokładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Dusimy przez chwile. Wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz