Obiad
Składniki:
☑️jedna duża cebula
☑️400 gram udek z kurczaka bez kości i skory
☑️dwie łyżki koncentratu pomidorowego
☑️chińska mieszanka warzyw na patelnie (bez dołączonych przypraw)
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz
☑️oregano, bazylia
☑️natka pietruszki
Wykonanie: mieso z kurczaka kroimy w ciękie paseczki, przyprawiamy odrobiną soli i dowolną ilością oregano i bazyli. Zostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie kroimy cebule w piórka, posypujemy sola i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy cebule i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dokładamy mieso. Następnie wrzucamy warzywa. Dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy pieprzem, oregano i bazylia oraz dokładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Dusimy przez chwile. Wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.
Czas wykonania ok. 40-50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz