Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

24. Gulasz wołowo-brokułowy

                       


Przepis nr 24.

Obiad

Składniki: (na trzy/cztery porcje)
☑️ok. 400 gram wołowiny na gulasz
☑️imbir (ilość wg. uznania)
☑️3 ząbki czosnku
☑️dwie łyżeczki słodkiej papryki
☑️mały kalafior lub brokuł
☑️szklanka wody niegazowanej lub białego wytrawnego wina
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz
☑️mały jogurt naturalny
☑️dwie łyżki sosu sojowego

Wykonanie: wstawiamy brokuł, gotujemy do czasu, gdy bedzie lekko twardy (nie możemy dopuścić do rozgotowania). Następnie mięso przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i obsmazamy mięso pod przykryciem. Dolewamy sos sojowy i wodę (wino). Chwile dusimy. Następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, starty imbir i czerwoną paprykę. Mieszamy, dusimy pod przykryciem do czasu, gdy mięso zmięknie. Pod koniec wkładamy brokuł, dusimy do miękkości. Wyłączamy patelnie. Ostrożnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. 

Czas wykonania ok. 50-60 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz