Obiad
Składniki:
☑️dziewięć małych marchewek
☑️dwie małe pietruszka
☑️niewielki kawałek selera
☑️mała cebula
☑️jedna kostka bulionu warzywnego
☑️cztery pałki z kurczaka
☑️jedna średnia biała rzodkiew
☑️dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
☑️sól, pieprz
☑️oregano, pieprz i bazylię
Wykonanie: obieramy warzywa, do garanka wkładamy osiem pokrojonych marchewek, selera, jedną pietruszkę i cebulę (warto zostawić ogonek by się nie rozpadła). Dodajemy kurczaka i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na drobnej tarce trzemy rzepę, trzeba ją odsączyć. Potem trzemy marchew i pietruszkę. Mieszamy z rzepą, doprawiamy solą i dodajemy jogurt naturalny. Odstawiamy na chwile do lodówki. Po ugotowaniu zupy wyjmujemy mięso, zdejmujemy skórę, obtaczamy w papryce, oregano i bazylii. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 5 minut. W tym czasie blendujemy zupę na gładki krem (warto wyjąc seler, pietruszkę i cebule, by nie zmniejszyć smaku marchwi). Mieso i surówkę wyjmujemy na talerz, zupę możemy potraktować jako napój do obiadu.
Czas wykonania ok. 40-50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz