Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

30. Brązowy ryż z indykiem i sosem pomidorowym


                       

Przepis nr 30.

Obiad:

Składniki: (farsz na 3-4 porcje, ryż na jedną porcje)
☑️50 gram brązowego ryżu
☑️ok. 500 gram mięsa mielonego z indyka
☑️jedna puszka pomidorów (obrane, krojone)
☑️małe opakowanie sosu pomidorowy (zagęszczony soku pomidorowego)
☑️oregano, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia
☑️dwa duże ząbki czosnku
☑️dwa plastry odtłuszczonego mozzarelli
☑️jedna cebula
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: wstawiamy ryż, musi sie długo gotować.  Następnie cebulę obieramy i drobno kroimy, szklimy na oliwie z oliwek. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki i pół opakowania sosu pomidorowego. Wszystko chwile dusimy i wstępnie doprawiamy - solą, pieprzem, oregano, bazylią, tymiankiem, majerankiem i rozmarynem. Niedużo przypraw, bo jak dołożymy mięso, będziemy musieli przyprawiać jeszcze raz. Rozgniatamy ząbki czosnku i dokładamy do warzyw. Chwile dusimy. Dokładamy mięso i dolewamy resztę sosu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż mięso się ugotuje w farszu. Przyprawiamy, już ostatecznie. Odparowujemy nadmiar wody. Podajemy z ryżem i kawałkami mozzarelli na wierzchu mięsa. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz