Znajdź przepis:

piątek, 6 marca 2015

32. Jajecznica z surówką z marchewki

                


Przepis nr 32.

Kolacja
 
Składniki:
☑️dwa jajka
☑️kilka plasterków chudej szynki z indyka
☑️pół łyżki oliwy z oliwek
☑️oregano, sól, pieprz

Surówka: (składniki na dwie porcje)
☑️jedna średnia marchewka
☑️pół średniej pietruszki 
☑️około 15 gram selera (waga po obraniu)
☑️nieduża biała cześć pora
☑️jedno mało jabłko
☑️pół gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego najlepiej)
☑️sól, pieprz 

Wykonanie: 
Surówka: obieramy warzywa i jabłko. Marchew, seler, pietruszkę i jabłko trzemy na drobnych oczkach, por kroimy jak najdrobniej. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z jogurtem naturalnym, odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.

Szynkę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dobrze przypiekany. W tym czasie w miseczce rozmieszany jajko z solą, pieprzem i oregano (według własnego uznania). Dolewamy do szynki, smażymy. Podajemy z surówką. 

Czas wykonania: 20-30 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz