Obiad
Składniki:
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka (na dwie porcje)
☑️trzy ząbki czosnku
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz grubomielony
Kapusta na 4 porcje
☑️pół główki kapusty
☑️dwie duże marchewki
☑️jedna łyżka posiekanego kopru
☑️kostka warzywna
☑️pół szklanki wody
Wykonanie: do oliwy z oliwek dodajemy rozgnieciony czosnek i solimy. Odstawiamy do lodówki. Mieso kroimy w drobną kostkę, lekko posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę i marchewkę. Zalewamy wodą, wstawiamy wraz z kostką warzywną i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy koperk i gotujemy jeszcze 5 minut.
Do małego rondelka teflonowego lub na patelnie wrzucamy czosnek z oliwaą, chwile smażymy, uważamy, żeby nie spalić czosnku. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem, jeżeli zacznie przywierać podlewamy lekko wodą. Po ugotowaniu wyjmuje wraz z kapustą na talerz.
Czas wykonania: ok. 40-50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz