Znajdź przepis:

piątek, 6 marca 2015

33. Delikatny kurczak z gotowaną kapustą

                     


Przepis nr 33.

Obiad

Składniki:
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka (na dwie porcje)
☑️trzy ząbki czosnku
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz grubomielony

Kapusta na 4 porcje
☑️pół główki kapusty
☑️dwie duże marchewki
☑️jedna łyżka posiekanego kopru
☑️kostka warzywna
☑️pół szklanki wody

Wykonanie: do oliwy z oliwek dodajemy rozgnieciony czosnek i solimy. Odstawiamy do lodówki. Mieso kroimy w drobną kostkę, lekko posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę i marchewkę. Zalewamy wodą, wstawiamy wraz z kostką warzywną i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy koperk i gotujemy jeszcze 5 minut. 

Do małego rondelka teflonowego lub na patelnie wrzucamy czosnek z oliwaą, chwile smażymy, uważamy, żeby nie spalić czosnku. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem, jeżeli zacznie przywierać podlewamy lekko wodą. Po ugotowaniu wyjmuje wraz z kapustą na talerz. 

Czas wykonania: ok. 40-50 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz