Obiad
Składniki: na 2 lub 3 porcje
☑️około pół kilograma piersi z kurczaka
☑️pół szklanki sosu sojowego
☑️świeży imbir (ilośc według uznania)
☑️trzy łyżki siemienia lnianego
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️jedna średnia cukinia
☑️10 średnich pieczarek
☑️10 pomidorków koktajlowych
☑️jedna papryka czerwona
☑️papryczka chili (ilośc według uznania)
☑️sól
Wykonanie: warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garna i zalewamy wodą (na 1/3 wysokości warzyw). Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy do czasu zupełnego rozmiękczenia sie składników. Mozna delikatnie posolić. W tym czasie kroimy w drobne paski pierś z kury. Mieszamy ją z połową odmierzonej ilości sosu sojowego, startym lub przeciśniętym przez praskę imbirem i siemieniem lnianym (dwoma łyżkami). Mozna pozostawić w lodówce na jakiś czas (ja nie zostawiałam). Rozgrzewamy oliwe z oliwek, wrzucamy mięso. Smażymy, gdy sos sojowy wyparuje dodajemy resztę, którą zostawiliśmy. Podajemy razem z warzywnym leczo, posypane siemieniem lnianym.
Czas wykonania: 35-40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz