Podwieczorek
Składniki:
☑️300 gram mąki żytniej
☑️20 gram oleju lnianego
☑️20 gram cukru brązowego
☑️75 gram miodu lipowego
☑️jedno jajko
☑️łyżeczka sody oczyszczonej
☑️100 gram mleka
☑️kilka kostek gorzkiej czekolady
☑️kilka orzechów włoskich
Wykonanie: mąkę, sodę i cukier dokładnie mieszamy, dodajemy ciepły miód, mleko, olej i jajko. Kiedy mikser nie da rady pracować, ugniatamy. Po wygniecionej wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, moze byc lekko klejące, także ostrożnie wałkujemy. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 150 stopniach przez 15-20 minut. W czasie pieczenia w tym samym garnku, co rozgrzewalismy miód rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka. Rozkruszamy orzechy. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ciasteczka czekoladą i posypujemy orzeszkami. Czekamy jak wystygną.
Czas wykonania, bez leżakowania w lodowce ok. 55-60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz