Przepis nr 49.
Obiad
Składniki: (na 3-4 porcje)
☑️pół kilograma żołądków kurzych
☑️40 gram suszonych grzybów
☑️pęczek natki pietruszki
☑️duza cebula
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️łyżeczka majeranku
☑️sól
Wykonanie: najpierw zalewamy grzyby czystą przegotowaną wodą. Zostawiamy na pół godziny. Następnie umyte i pokrojone żołądki zalewamy wodą, solimy i dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości, około 1-1,5 godziny. W tym czasie kroimy dorobno cebulę, pietruszkę oraz po namoczeniu grzyby. Cebulę szklimy na oliwę z oliwek. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem. Gdy żołądki sie ugotują, dodajemy je do grzybów. Dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy pietruszkę.
Proponuję podać z dowolną surówką z kapusty.
Czas wykonania ok. 2 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz