Znajdź przepis:

czwartek, 5 marca 2015

54. Roladki z kurczaka w sosie jabłkowy-borówkowym


                  
                     

Przepis nr 54.

Obiad/kolacja na dwa dni.

Składniki: 
☑️ok. 600 gram piersi z kurczaka (na obiad porcja ok. 200 gram, na kolacje ok. 100 gram)
☑️cztery średnie jabłka
☑️małe opakowanie borówek amerykańskich 
☑️pół opakowania mrożonej fasolki (porcja na jedne obiad i jedna kolacje; ew na kolacje brokułem mozna zastąpić fasolkę)
☑️dwie łyżeczki cynamonu
☑️cztery łyżki oliwy z oliwek (dwie kostki z przyprawami)
☑️sól morska 

Wykonanie: piers z kury kroimy tak jak na kotlety, posypujemy solą morską i smarujemy oliwą (ja wykorzystałam półtora kostki na smarowanie). Odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na pół i gotujemy w 100 ml wody z cynamonem. Natomiast w drugim garnku gotujemy fasolkę z odrobiną soli. Kiedy jabłka bedą półtwarde wyjmujemy dwie połówki. Resztę rogotowujemy i blendujemy na gładka masę. Do jabłkowym masy dodajemy borówki, czekamy aż sie rozgotują, dokładnie mieszamy. Warto zostawić sobie kilka do ozdoby. Wyjęte jabłka kroimy w kostkę i zawijamy w piers z kury spinając wykałaczkami (tworzymy roladki). Roladki dusimy pod przykryciem na łyżce oliwy (pół kostki) obracając, aby z każdej strony sie dobrze ugtowal. Podajemy na jednym talerzu z fasolką i musem jabłkowy-borówkowym.

Czas wykonania: ok. 60 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz