Znajdź przepis:

poniedziałek, 30 marca 2015

74. Krupnik (nietradycyjny)

                      
     
Przepis nr 74.

Obiad

Składniki: 
☑️poł kilo żołądków kurzęcych
☑️200 gram mrożonej włoszczyzny
☑️łyżka suszonej włoszczyzny
☑️sól (ulubiona ilośc)
☑️pieprz świeżo mielony (niewiele by nie był za pikantny) 
☑️50 gram kaszy jęczmiennej 
☑️dwa lisice laurowe
☑️pięć ziaren ziela angielskiego 

Wykonanie:
Żołądki kurze dokładnie oczyści. Ewentualnie pokroić (ja wkładam w całości). Włożyć do garnka zalać woda, wstawić na gaz. Gdy zaczną bulgotać i zacznie tworzyć sie piana, sciągnąć ją delikatnie łyżka. Po całkowitym oczyszczeniu z piany (szumowin), dodać mrożoną i suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować do miękkości żołądków (ok. 1,5 godzin, czas zależny od tego jak dorobno je pokroicie). Pod koniec gotowania dodajemy kaszę. Gotujemy do czasu aż kasza będzie gotowa. Ewentualnie razem z kasza mozna dodać jednego lub dwa ziemniaki - u mnie nie było dodanych. Podajemy gorącą.

Czas wykonania ok. 2 godzin. 

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz