Obiad
Składniki:
☑️poł kilo żołądków kurzęcych
☑️200 gram mrożonej włoszczyzny
☑️łyżka suszonej włoszczyzny
☑️sól (ulubiona ilośc)
☑️pieprz świeżo mielony (niewiele by nie był za pikantny)
☑️50 gram kaszy jęczmiennej
☑️dwa lisice laurowe
☑️pięć ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Żołądki kurze dokładnie oczyści. Ewentualnie pokroić (ja wkładam w całości). Włożyć do garnka zalać woda, wstawić na gaz. Gdy zaczną bulgotać i zacznie tworzyć sie piana, sciągnąć ją delikatnie łyżka. Po całkowitym oczyszczeniu z piany (szumowin), dodać mrożoną i suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować do miękkości żołądków (ok. 1,5 godzin, czas zależny od tego jak dorobno je pokroicie). Pod koniec gotowania dodajemy kaszę. Gotujemy do czasu aż kasza będzie gotowa. Ewentualnie razem z kasza mozna dodać jednego lub dwa ziemniaki - u mnie nie było dodanych. Podajemy gorącą.
Czas wykonania ok. 2 godzin.
Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz