Znajdź przepis:

piątek, 21 sierpnia 2015

95. Cukiniowy zawrót głowy.

                        
   
Przepis nr 95.

Obiad

Składniki:
Danie:
☑️ jedna średnia cukinia
☑️ jedna średnia cebula
☑️ ok. 150 gramów podudzi z kurczaka bez kości (do kupienia w lidlu)
☑️ dwa jajka
☑️ sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie (wg. własnego uznania)
☑️ dwie łyżki oliwy z oliwek
Koktajl:
☑️ 1/3 niewielkiego melona miodowego
☑️ jedno kiwi

Wykonanie: mięso z kurczaka kroimy w paski posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy na czas przygotowania innych składników w lodówce. Cukinie i cebule obieramy, kroimy w krążki, obsypujemy sola, czekamy, aż puszcza wodę. Wycieramy ściereczka. Cebule szklimy na odrobine oliwy, ale uważając by krążki nam sie nie rozpadły. Wykładamy na talerz. Cukinie smażymy na odrobinie oliwy z jednej i drugiej strony, do czasu, aż krążki bedą miękkie. Odkładamy. Kurczaka podsmażamy na pozostałej oliwie z oliwek. Po podsmażeniu zestawiamy z ognia. Następnie rozdzielamy zółtko od białka, do białka dodajemy zioła prowansalskie, delikatnie ubijamy, następnie do tego dodajemy żółtko, jeżeli trzeba mozna lekko osolic. Masę dokładnie mieszamy. Włączamy palnik. Na kurczaku układamy cukinie i paprykę. Zalewamy masą omletową. Smażymy do czasu ścięcia sie jajek. 

Koktajl: melona i kiwi obieramy, blendujemy. Wlewamy do szklanki. Mozna dodać kostki lodu. 

Czas wykonania ok. 40-45 minut.

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz