Znajdź przepis:

czwartek, 7 lipca 2016

99. Papryka faszerowana (obiad dla trzyosobowej rodziny na dwa dni)

Składniki:
6 papryk czerwonych
1kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka
0,5 kg pieczarek
2 małe cebule
2 jajka
Ok. 100 ml wody (mineralnej lub przegotowanej)
Sól, pieprz

Wykonanie: 
Pieczarki drobno kroimy i gotujemy. Po ugotowaniu mozna jeszcze lekko poszatkować blenderem. Cebule obieramy, szykujemy bardzo drobno. Mieszamy z pieczarkami. Mięso mielone wykładamy do dużej miski, dodajemy jajka, wodę oraz przyprawy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy pieczarki z cebula. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Papryki dokładnie myjemy, odcinamy gore, tak by zostały pokrywki. Usuwamy pestki. Wyciągamy mięso z lodówki nakładamy do papryk lekko ugniatajac. Przykrywamy pokrywką, wykańczamy tworząc z mięsa ogonki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie najlepiej zostawić jeszcze papryki w nagrzanym piekarniku na co najmniej dwie godziny. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz