Znajdź przepis:

czwartek, 11 sierpnia 2016

105. Domowy chleb

Składniki: 
2,5 szklanki mąki żytniej
1 szklanka mąki chlebowej pszennej
2,5 szklanki ciepłej wody
Szklanka słonecznika
Szklanka siemienia lnianego
Łyżeczka soli
Łyżka cukru 
Opakowanie drożdży w proszku

Wykonanie:
Składniki mieszamy w kolejności: mąka żytnia, mąka pszenna,  drożdże, słonecznik, siemię lniane, sól cukier. Wlewamy powoli wodę. Najpierw jedną szklankę, mieszam. Dajemy drugą szklankę wody. Jeżeli masa jest mocno zbita, tak że nie da się mieszać dodajemy jeszcze pół szklanki wody. Jeżeli jest gęsta, ale da się mieszać odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu przekładamy do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik na 200° czekamy jak się nagrzeje. W tym czasie ciasto na chleb jeszcze wyrasta w formie. Wierzch chleba możemy posypać słonecznikiem po posypaniu przygniata zmoczoną łyżeczką.  Pieczemy półtorej godziny.

Smacznego!

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie.