Znajdź przepis:

czwartek, 5 marca 2015

41. Ryżowe pulpeciki indycze

                       
   

Przepis nr 41.

Obiad

Składniki: (na 4 porcje)
☑️pół kilo mięsa mielonego z indyka
☑️jedna cebula
☑️jedno jajko
☑️łyżeczka oregano, majeranku, pieprzu 
☑️szczypta soli
☑️sto gram ryżu brązowego
☑️mały koncentrat pomidorowy 
☑️dwie łyżki jogurtu naturalnego
☑️łyżka oliwy z oliwek
☑️garść roszpunki

Wykonanie: ryż gotujemy al dente. W czasie gotowania ryżu mieszamy mięso mielone z cebulą (drobno pokrojoną lub starta na tarce),  jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie mieszamy z ryżem. Formujemy kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmazamy kotleciki z każdej strony. Następnie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do czasu, gdy sie całkowicie ugotują. Nie odparowujemy wody. Wyjmujemy kotleciki. Do pozostałej po duszeniu wody dokładamy koncentrat pomidorowy, chwile gotujemy. Wyłączamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Kotleciki podajemy na roszpunce polane sosem.

Czas wykonania: ok. 40-45 minut.

Smacznego

42. Meksykański indyk

                      


Przepis nr 42.

Obiad

Składniki: na 3-4 porcje
☑️mieszanka warzyw meksykanskich z przyprawami i ryżem (mozna bez ryżu, lub ugotować swój osobno)
☑️pół kilo mięsa mielonego z indyka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️dwie łyżki jogurtu naturalnego
☑️łyżka musztardy delikatesowej
☑️łyżeczka suszonego kopru
☑️pół łyżeczki suszonej natki z pietruszki

Wykonanie: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy mięso mielone. Smażymy do czasu aż zmieni kolor. Następnie dodajemy warzywa na patelnie i przyprawy dołączone do warzyw. Dusimy pod przykryciem, pamietajmy mieszać, aby się nie przypaliło. W tym czasie wykonujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z musztardą, koprem i natką pietruszki. Mozna dodać odrobine soli, ale to już według uznania. Po tym jak mięso z warzywami sie dobrze podsmaży podajemy razem z sosem. 

Czas wykonania: 20-25 minut.

Smacznego!

43. Domowy deser wzmacniający z kiwi i granatem

                       


Przepis nr 43.

Podwieczorek

Składniki:
☑️dwa owoce kiwi
☑️pół małego granatu
☑️jogurt naturalny 
☑️dwie łyżki błonnika w granulkach 

Wykonanie: owoce obieramy, kiwi blendujemy. Do kiwi dokładamy ziarenka granatu i błonnik. Mieszamy łyżką. Nie blendujemy, chodzi o to by ziarenka granatu były w całości. Wykładamy warstwowo do szklanki, zaczynajac od jogurtu. 

Czas wykonania: ok. 10 minut.

Smacznego!

44. Sałatka z selera naciowego i pstrąga (brzydkie, ale dobre)

                      
 

Przepis nr 44.

Danie niezbyt wyglądając, ale obłędnie smakujące. :) 

Kolacja

Składniki:
☑️4-5 pędów selera naciowego
☑️jogurt naturalny gesty typu greckiego
☑️około 100-150 gram pstrąga wędzonego 
☑️mała czerwona cebula
☑️łyżeczka suszonego kopru 
☑️łyżeczka suszonej natki pietruszki 
☑️odrobina soli

Wykonanie: seler naciowy i cebule drobno kroimy. Mieszamy z jogurtem naturalnym, koprem i natką pietruszki. Mozna odrobine posolić. Na koniec dodajemy pstrąga. Delikatnie mieszamy. 

Ps. Jeżeli ktoś lubi można dodać kapary, ja dodałam, ale średnio mi smakowały, więc koniec końców ich nie zjadłam. 

Czas wykonania: około 10-15 minut. 

Smacznego!

45. Domowy jogurt mandarynkowo-granatowy

                     


Przepis nr 45

II śniadanie/podwieczorek

Składniki:
☑️dwie małe mandarynki
☑️pół granatu
☑️pół malego jogurtu naturalnego
☑️dwie łyżki błonnika w granulkach

Wykonanie: mandarynki obieramy i blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, mieszamy dokładnie. Odelwamy do szklanki. Granat obieramy, 1/3 pestek dodajemy do jogurtu z mandarynkami. Resztę blendujemy. Powstały sok delikatnie wlewamy w środek jogurt. Posypujemy błonnikiem. 

Czas wykonania: ok. 10 minut. 

Smacznego!

46. Brokułowa klasyka

      

Przepis nr 46.

Obiad

Składniki:
☑️duzy brokuł
☑️średnia marchewka
☑️duża biała cześć pora
☑️jedna kostka warzywna 

Wykonanie: warzywa obieramy i wstawiamy w pół litrze wody, dodajemy kostkę warzywną i gotujemy do miękkości marchewki. Brokuł prawdopodobnie sie rozgotuje, ale to nie szkodzi. Na koniec blendujemy do otrzymania ulubionej konsystencji. 

Czas wykonania ok. 35-40 minut. 

Smacznego!

47. Cynamonowa pomyłka

                      


Przepis nr 47.

Obiad 

Składniki: na 2-3 porcje
☑️dziesięć dużych pieczarek 
☑️duza czerwona cebula
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka
☑️łyżka cynamonu
☑️łyżeczka curry
☑️łyżeczka pieprzu 
☑️odrobina soli
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Marynujemy przez pół godziny w cynamonie z łyżką oliwy z oliwek. W tym czasie kroimy cebule i pieczarki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodajemy cebule, lekko solimy. Gdy sie zeszkli dodajemy pieczarki. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż puszcza wodę. Następnie dokładamy mięso z kury, mieszamy. Na koniec dodajemy curry i pieprz. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie kruche. 

Czas wykonania: ok. 40-50 minut.

Smacznego!

48. Lekka sałatka łososiowo-ananasowa

                        
  

Przepis nr 48.

Kolacja

Składniki: 
☑️pół opakowania dowolnej mieszanki sałat
☑️100 gram wędzonego łososia
☑️trzy suszone pomidory
☑️plaster świeżego ananasa
☑️pół łyżeczki suszonego kopru

Wykonanie: składniki kroimy w drobna kostkę. Jeżeli macie pomidory w zalewie, przed krojeniem odsączamy mocno na papierze kuchennym. Wykładamy w kolejności: sałata, łosoś, pomidory, ananas, koperek. 

Czas wykonania: 10-15 minut. 

Smacznego!

49. Grzybowa fantazja


                         
   

Przepis nr 49.

Obiad

Składniki: (na 3-4 porcje)
☑️pół kilograma żołądków kurzych
☑️40 gram suszonych grzybów
☑️pęczek natki pietruszki
☑️duza cebula
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️łyżeczka majeranku
☑️sól

Wykonanie: najpierw zalewamy grzyby czystą przegotowaną wodą. Zostawiamy na pół godziny. Następnie umyte i pokrojone żołądki zalewamy wodą, solimy i dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości, około 1-1,5 godziny. W tym czasie kroimy dorobno cebulę, pietruszkę oraz po namoczeniu grzyby. Cebulę szklimy na oliwę z oliwek. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem. Gdy żołądki sie ugotują, dodajemy je do grzybów. Dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy pietruszkę. 

Proponuję podać z dowolną surówką z kapusty. 

Czas wykonania ok. 2 godzin. 

Smacznego!

50. Granatowy halibut

                     
    

Przepis nr 50.

Obiad

Skaldniki:
☑️ok. 150-200 gram wędzonego lub świeżego halibuta
☑️pół granta
☑️garść roszpunki
☑️mieszanka warzyw królewskich (mrożona) 
☑️łyżeczka ziół prowansalskich 
☑️łyżeczka oliwy z oliwek
☑️odrobina soli

Wykonanie: mrożone warzywa wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. W tym czasie obieramy granta. Granat i roszpunkę mieszamy tworząc sałatkę. Ja miałam halibuta wędzonego, wstawilam go do kombiwaru na 15 minut w 175 stopniach, tak, zeby go podgrzać. Po ugotowaniu warzyw wyciągamy z wody, dodajemy do nich łyżeczkę oliwy z oliwek i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy. Wykładamy sałatkę z granatem i warzywa na jednym talerzu na to wykładamy rybę. 

Czas wykonania ok. 30-35 minut.

Smacznego!

52. Kostki oliwne z przyprawami

                       

Przepis nr 52.

Sposób ściągnięty z internetu, tylko tam były swieże przyprawy, ja ograniczyłam sie do suszonych. Wykorzystujemy do wszystkich potraw, sałatek, smażenia, mięs. Ułatwia i przyspiesza prace. :) 

Składniki: 
🍴oliwa z oliwek, po dwie łyżki na kostkę
🍴szczypta oregano, bazylii i majeranku - ale można wrzucić inne swoje ulubione zioła 

Wykonanie: wlewamy oliwę do foremki po dwie łyżki na foremkę, do każdej kostki dodajemy przyprawy. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

51. Omlet z farszem


                       

Przepis nr 51.

Kolacja

Składniki:
☑️dwa jajka
☑️odrobina soli
☑️duza łyżka jogurtu naturalnego (do omleta)
☑️mała łyżeczka jogurtu naturalnego (do farszu)
☑️garść roszpunki
☑️trzy suszone pomidory
☑️dwa plastry szynki z indyka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek z oregano, majerankiem i bazylia - ja zrobiłam sobie takie kostki jak do lodu. Pół kostki traktuje jako łyżkę oliwy. 

Wykonanie: oddzielamy biała od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli. Ubijamy na gęsta pianę. W drugim naczyniu mieszamy jogurt naturalny z żółtkami. Następnie łączymy z pianą. Dokładnie mieszamy. Smażymy wyjdą albo dwa małe omlety, albo jeden wielki. Jeżeli dwa małe to łyżka oliwy na omleta. W tym czasie robimy farsz. Roszpunkę kroimy by była drobniejsza. To samo robimy z pomidorami i szynką. Mieszamy z jogurtem naturalnym. Jak omlety sie usmażą nadziewamy farszem. 

Czas wykonania 20-25 minut. 

Smacznego!

53. Deser miodowo-jabłkowy


                     

Przepis nr 53.

II śniadanie/ podwieczorek

Składniki:
☑️dwa duże jabłka
☑️półtora łyżeczki miodu
☑️pół malego jogurtu naturalnego
☑️dwie łyżeczki błonnika w granulkach

Wykonanie: jabłka obieramy i blendujemy. Na dnie szklanki, w ktorej bedzie deser rozsmarowujemy łyżeczkę miodu. Na to kładziemy warstwę jabłek i warstwę jogurtu. Warst tyle ile wam sie zmieści w naczyniu, najważniejsze by zakończyć jabłkiem, na wierzch, którego kładziemy pół łyżeczki miod i posypujemy błonnikiem. 

Czas wykonania: ok. 10-15 minut.

Smacznego!

54. Roladki z kurczaka w sosie jabłkowy-borówkowym


                  
                     

Przepis nr 54.

Obiad/kolacja na dwa dni.

Składniki: 
☑️ok. 600 gram piersi z kurczaka (na obiad porcja ok. 200 gram, na kolacje ok. 100 gram)
☑️cztery średnie jabłka
☑️małe opakowanie borówek amerykańskich 
☑️pół opakowania mrożonej fasolki (porcja na jedne obiad i jedna kolacje; ew na kolacje brokułem mozna zastąpić fasolkę)
☑️dwie łyżeczki cynamonu
☑️cztery łyżki oliwy z oliwek (dwie kostki z przyprawami)
☑️sól morska 

Wykonanie: piers z kury kroimy tak jak na kotlety, posypujemy solą morską i smarujemy oliwą (ja wykorzystałam półtora kostki na smarowanie). Odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na pół i gotujemy w 100 ml wody z cynamonem. Natomiast w drugim garnku gotujemy fasolkę z odrobiną soli. Kiedy jabłka bedą półtwarde wyjmujemy dwie połówki. Resztę rogotowujemy i blendujemy na gładka masę. Do jabłkowym masy dodajemy borówki, czekamy aż sie rozgotują, dokładnie mieszamy. Warto zostawić sobie kilka do ozdoby. Wyjęte jabłka kroimy w kostkę i zawijamy w piers z kury spinając wykałaczkami (tworzymy roladki). Roladki dusimy pod przykryciem na łyżce oliwy (pół kostki) obracając, aby z każdej strony sie dobrze ugtowal. Podajemy na jednym talerzu z fasolką i musem jabłkowy-borówkowym.

Czas wykonania: ok. 60 minut. 

Smacznego!

55. Pietruszkowe kotleciki z indyka


                        

Przepis nr 55.

Obiad

Składniki: na 3-4 porcje
☑️mieso mielone z indyka ok. 500 gram
☑️pęczek natki pietruszki
☑️jedno jajko
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek (lub jedna kostka)
☑️sól, pieprz
☑️1/3 szklanki przegotowanej wody

Wykonanie: natkę pietruszki kroimy w dowolny sposób. Wrzucamy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy jajko, wodę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki. Mi wyszło 6 kotletów, wielkości jak na zdjęciu. Smażymy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Podajemy z dowolna surówką. 

Czas wykonania ok. 25-30 minut.

Smacznego!

56. Skrzydełka na słodko z czerwona surówką


                       

Przepis nr 56.

Obiad

Składniki:
☑️cztery skrzydełka z kurczaka
☑️łyżka miodu
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek z przyprawami (oregano, bazyli, majeranek) lub jedna kostka oliwy z przyprawami
☑️pół małej główki czerwonej kapusty
☑️jenden duzy pomidor
☑️jedna średnia cebula czerwona
☑️natka pietruszki
☑️dwie duze łyżki musztardy
☑️pół jogurtu naturalnego
☑️sól
☑️pieprz

Wykonanie: skrzydełka z kurczaka dzielimy na części. Dokładnie myjemy i marynujemy przez pół godziny w oliwie z oliwek z miodem i odrobina soli. W tym czasie szatkujemy kapustę. Następnie kroimy w kostkę obranego pomidora, a cebule w piórka. Na koniec drobno siekamy pietruszkę. Mieszamy warzywa dodając do nich musztardę i jogurt naturalny. Mozna odrobinę przyprawić solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na czas pieczenia skrzydełek tj. ok. 20-25 minut w 175 stopniach. Podajemy na jednym talerzu.

Czas wykonania ok. 60-65 minut.

Smacznego!

Ps. Skrzydełka na jedną porcję. Surówka na dwie lub trzy.

66. Pulpeciki z indyka

                       
    

 Przepis nr. 66.

Obiad

Składniki: (3-4 porcje)
☑️pol kilo mięsa mielonego z indyka
☑️pęczek kopru
☑️dwie cebulki dymki plus szczypiorek 
☑️jajko
☑️1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody
☑️ulubiona mieszanka warzyw (w moim przypadku mix fasolowy)
☑️sól, pieprz
☑️mały koncentrat pomidorowy

Wykonanie: kroimy dorobno cebulkę, szczypiorek i 3/4 koperku. Wrzucamy do mięsa mielonego, następnie dodajemy jajko, sól, pieprz i dolewamy wody. Dokładnie mieszamy. Formujemy pulpeciki. Wstawiamy dwa garnki wody z odrobina soli. W jednym gotujemy mix warzywny, w drugim pulpeciki. Po ugotowaniu pulpecików wyjmujemy z wody i dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i resztę koperku. Pulpeciki podajemy na warzywach. "Zupę" traktujemy jaki napój do obiadu.

Czas wykonania: 35-40 minut.

Smacznego!



57. Roladki z wędzonego łososia

                       
                       

Przepis nr 57.

Kolacja

Składniki:
☑️ok. 100-150 gram łososia wędzonego w płatach
☑️ok. 50-70 gram sera twarogowego chudego
☑️dwie łyżki jogurtu naturalnego
☑️łyżeczka koperku
☑️jeden średni ogórek kiszony
☑️szczypta soli

Wykonanie: Łączymy serek z jogurtem naturalnym, koprem i szczyptą soli. Ogórka kiszonego obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paski. Łososia faszerujemy twarożkiem w środek wkładając paseczek ogórka. Kroimy jak shushi. Obsypujemy szczyptą koperku. 

Czas wykonania 15-20 minut. 

Smacznego!

58. Lunch box - pierś z kury z gruszką


   
                          
      

Przepis nr 58.

Obiad

Składniki:
☑️kilka różyczek brokuły
☑️1/3 mieszanki sałat
☑️dwie gruszki
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek z bazylią, oregano i majerankiem
☑️ok. 200 gram piersi z kurczaka

Wykonanie: wstawiamy brokuł z odrobina soli. Do pojemnika wkładamy mieszankę sałat, na to kroimy obrana jedna gruszkę. Odstawiamy. W tym czasie marynujemy piers z kurczaka w oliwie z przyprawami, odrobiną soli i pieprzu. Smażymy do czas jak dobrze sie zarumieni. Jak wystygnie kładziemy na slatcie i gruszcze. Na to kroimy druga obrana gruszkę. I wykładamy ostygniętego brokuła. 

Czas wykonania: ok. 35-40 minut. 

Smacznego!

64. Twarożek

                        
      

Przepis nr 64.

Kolacja

Składniki:
☑️ok. 200 gram sera białego chudego
☑️dwa średnie ogórki kiszone
☑️szczypiorek z trzech cebulek dymek
☑️trzy/cztery łyżki jogurtu naturalnego 
☑️sól, pieprz

Wykonanie. Szczypiorek i ogórki drobno pokroić. Ser biały rozgnieść widelcem. Dodać do niego szczypiorek i ogórki oraz jogurt naturalny. Na koniec dodać odrobine soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Gdy twarożek jest za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego. 

Czas wykonania ok. 10-15 minut.

Smacznego!

60. Pikantne gazpacho


                         


Przepis nr 60.

Obiad

Składniki: 3-4 porcje
☑️pół litra przecieru pomidorowego
☑️pół papryczki chili (lub mniej lub więcej w zależności od preferencji)
☑️cała papryka czerwona
☑️średnia cebula
☑️dwa ząbki czosnku 
☑️pół ogórka zielonego
☑️sól, pieprz
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️do jednej porcji jedna kromka chleba żytniego 

Wykonanie: warzywa (prócz czosnku) obieramy i drobno kroimy. Przecier pomidorowy wlewamy do garnka, wrzucamy pokrojone warzywa, przeciskamy przez praskę czosnek i wlewamy oliwę z oliwek. Gotujemy do miekkosci warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Z chleba robimy grzankę na patelni lub w tosterze. Zupę podajemy na ciepło lub zimno. 

Czas wykonania: 25-30 minut.

Smacznego!