Znajdź przepis:

piątek, 6 marca 2015

32. Jajecznica z surówką z marchewki

                


Przepis nr 32.

Kolacja
 
Składniki:
☑️dwa jajka
☑️kilka plasterków chudej szynki z indyka
☑️pół łyżki oliwy z oliwek
☑️oregano, sól, pieprz

Surówka: (składniki na dwie porcje)
☑️jedna średnia marchewka
☑️pół średniej pietruszki 
☑️około 15 gram selera (waga po obraniu)
☑️nieduża biała cześć pora
☑️jedno mało jabłko
☑️pół gęstego jogurtu naturalnego (typu greckiego najlepiej)
☑️sól, pieprz 

Wykonanie: 
Surówka: obieramy warzywa i jabłko. Marchew, seler, pietruszkę i jabłko trzemy na drobnych oczkach, por kroimy jak najdrobniej. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z jogurtem naturalnym, odstawiamy do lodówki do wychłodzenia.

Szynkę drobno kroimy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Dobrze przypiekany. W tym czasie w miseczce rozmieszany jajko z solą, pieprzem i oregano (według własnego uznania). Dolewamy do szynki, smażymy. Podajemy z surówką. 

Czas wykonania: 20-30 minut. 

Smacznego!

33. Delikatny kurczak z gotowaną kapustą

                     


Przepis nr 33.

Obiad

Składniki:
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka (na dwie porcje)
☑️trzy ząbki czosnku
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz grubomielony

Kapusta na 4 porcje
☑️pół główki kapusty
☑️dwie duże marchewki
☑️jedna łyżka posiekanego kopru
☑️kostka warzywna
☑️pół szklanki wody

Wykonanie: do oliwy z oliwek dodajemy rozgnieciony czosnek i solimy. Odstawiamy do lodówki. Mieso kroimy w drobną kostkę, lekko posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę i marchewkę. Zalewamy wodą, wstawiamy wraz z kostką warzywną i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Dodajemy koperk i gotujemy jeszcze 5 minut. 

Do małego rondelka teflonowego lub na patelnie wrzucamy czosnek z oliwaą, chwile smażymy, uważamy, żeby nie spalić czosnku. Dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem, jeżeli zacznie przywierać podlewamy lekko wodą. Po ugotowaniu wyjmuje wraz z kapustą na talerz. 

Czas wykonania: ok. 40-50 minut.

Smacznego!

34. Koktajl z mango, pomarańczą i kiwi


                    

Przepis nr 34.

Podwieczorek

Składniki: 
☑️szklana mleka 1,5 lub 2%
☑️pół pomarańczy
☑️jedno kiwi
☑️pół mango 
☑️jeden średni plaster świeżego ananasa
☑️dwie czubate łyżki siemienia lnianego 

Wykonanie: owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do miski od blendera. Blendujemy na gładka masę, dodajemy mleko, mieszamy dokładnie. Na koniec dodajemy siemię lniane, również mieszamy. Podajemy schłodzone. 

Czas wykonania: 5-10 minut.

Smacznego!

35. Lekka sałatka z camembertem i pestkami dyni


                       

Przepis nr 35.

Kolacja

Składniki:
☑️1/3 mieszanki sałat 
☑️pięć pomidorków koktajlowych
☑️pół opakowania odtłuszczonego serka camembert
☑️dwie łyżki pestek dyni
☑️ewentualnie dwie łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: rozgrzewamy patelnie, ewentualnie wlewamy oliwę z oliwy. Nie jest to wymagane bo pestki dyni uprażą się rownież bez oliwy. Prażymy pestki dyni, warto przykryć patelnie pokrywką, ponieważ strzelają jak popcorn. Wyjmujemy na papier i chwile czekamy jak ostygną. Do miski wsypujemy mieszankę sałat, dodajemy pokrojone na pół pomidorki i pokrojony w kostkę ser camembert. Obsypujemy wszystko urażoną dynią. 

Czas wykonania: 10-15 minut.

Smacznego!

36. Szpinakowa piers kurczaka

                        
 

Przepis nr 36.

Obiad

Składniki: (na dwie porcje)
☑️dwie połówki piersi, każda po ok. 150/200 gram
☑️pół 450 gramowego opakowania szpinaku mrożonego
☑️jedna średnia cebula
☑️trzy duże ząbki czosnku
☑️szczypta soli, pieprzu
☑️łyżeczka kucharka
☑️białko z jednego jajka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️1/3 opakowania jogurtu naturalnego
☑️łyżeczka bazylii

Wykonanie: kroimy cebule w drobną kostkę, szklimy na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Do cebuli dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy do czasu rozgrzania się szpinaku. Pierś z kurczaka kroimy w formę kieszonki. Nacinamy tak, aby można było włożyć farsz szpinakowy. Gdy zapakujemy szpinak w mięsną kieszonkę nacieramy ją kucharkiem. Następnie wkładamy do piekarnia na 175 stopni na 35-40 minut. Pod koniec pieczenia nasmarowujemy mięso białkiem. Wykładamy mięso na sos jogurtowy-bazyliowy (mieszamy jogurt z bazylią). Na zdjęciu jest rownież mieszanka sałat, ale nie polecam tak podać, smakuje dużo lepiej bez sałat. 

Czas wykonania ok. 60-65 minut.

Smacznego!

37. Leczo

                        
 

Przepis nr 37.

Obiad

Składniki: na 2 lub 3 porcje
☑️około pół kilograma piersi z kurczaka
☑️pół szklanki sosu sojowego
☑️świeży imbir (ilośc według uznania)
☑️trzy łyżki siemienia lnianego
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️jedna średnia cukinia
☑️10 średnich pieczarek 
☑️10 pomidorków koktajlowych
☑️jedna papryka czerwona
☑️papryczka chili (ilośc według uznania)
☑️sól 

Wykonanie: warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do garna i zalewamy wodą (na 1/3 wysokości warzyw). Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy do czasu zupełnego rozmiękczenia sie składników. Mozna delikatnie posolić. W tym czasie kroimy w drobne paski pierś z kury. Mieszamy ją z połową odmierzonej ilości sosu sojowego, startym lub przeciśniętym przez praskę imbirem i siemieniem lnianym (dwoma łyżkami). Mozna pozostawić w lodówce na jakiś czas (ja nie zostawiałam). Rozgrzewamy oliwe z oliwek, wrzucamy mięso. Smażymy, gdy sos sojowy wyparuje dodajemy resztę, którą zostawiliśmy. Podajemy razem z warzywnym leczo, posypane siemieniem lnianym. 

Czas wykonania: 35-40 minut. 

Smacznego!

38. Żytnio-miodowe ciasteczka zamiast urodzinowego tortu


                     


Przepis nr 38.

Podwieczorek

Składniki:
☑️300 gram mąki żytniej
☑️20 gram oleju lnianego
☑️20 gram cukru brązowego 
☑️75 gram miodu lipowego
☑️jedno jajko
☑️łyżeczka sody oczyszczonej
☑️100 gram mleka
☑️kilka kostek gorzkiej czekolady
☑️kilka orzechów włoskich 

Wykonanie: mąkę, sodę i cukier dokładnie mieszamy, dodajemy ciepły miód, mleko, olej i jajko. Kiedy mikser nie da rady pracować, ugniatamy. Po wygniecionej wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, moze byc lekko klejące, także ostrożnie wałkujemy. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 150 stopniach przez 15-20 minut. W czasie pieczenia w tym samym garnku, co rozgrzewalismy miód rozpuszczamy czekoladę z odrobiną mleka. Rozkruszamy orzechy. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy ciasteczka czekoladą i posypujemy orzeszkami. Czekamy jak wystygną. 

Czas wykonania, bez leżakowania w lodowce ok. 55-60 minut. 

Smacznego!