Znajdź przepis:

środa, 4 marca 2015

59. Roladki z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami


                         

Przepis nr 59.

Obiad

Składniki:
☑️piers z kurczaka ok. 500 gram (na trzy/cztery porcje)
☑️12 suszonych pomidorów (jeżeli w zalewie dobrze odsączyć na papierze kuchennym)
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek z oregano, bazylia i majerankiem
☑️mieszanka ulubionych warzyw
☑️dwie łyżki musztardy
☑️łyżka jogurtu naturalnego
☑️łyżeczka koperku
☑️sól, pieprz
☑️curry
☑️zioła prowansalskie

Wykonanie:
Mieso z kurczaka kroimy jak na kotlety, lekko rozbijamy. Lekko solimy, odstawiamy na chwile. W tym czasie kroimy dorobno suszone pomidory, mieszamy z oliwa z oliwek , mozna lekko zblendowac. Faszerujemy mieso i zawijamy, zeby sie nie rozwijało warto zapiąć wykałaczkami. Wkładamy do malego rondala do połowy wypełnionego woda, gotujemy pod przykryciem, pod koniec gotowania posypujemy odrobiną curry. W oddzielnym garnku gotujemy warzywa. Jak sie ugotują posypujemy ziołami prowansalskimi. Na koniec wykonujemy sos. Mieszamy jogurt z musztardą, koprem i odrobiną soli. Sosem polewamy warzywa i podajemy z ugotowanym mięsem.

Czas wykonania: ok. 50-55 minut.

Smacznego!

61. Paprykowo-cebulowa pierś z kurczaka


                        

Przepis nr 61.

Obiad

Składniki:
☑️ok. 200 gram mięsa z piersi kurczaka
☑️średnia cebula
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️pół łyżeczki słodkiej papryki
☑️łyżka jogurtu naturalnego
☑️pietruszka do ozdoby
☑️mieszanka brokułowa 

Wykonanie: piers z kury kroimy w dorobną kostkę. Mieszamy ze starta cebulą, oliwa z oliwek i papryką. Odstawiamy na lodówki - minimum na pół godziny, najlepiej na całą noc. Mieso smażymy na patelni bez tłuszczu. Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kurczaka wykładamy na warzywa, ozdabiamy jogurtem naturalnym i pietruszką. 

Czas wykonania: bez stania mięsa w lodowce ok. 25-30 minut. 

Smacznego!

62. Domowa galaretka - pomarańczowa i jabłkowa


                     


Przepis nr 62.

II śniadanie/podwieczorek

Składniki: 
☑️kilo słodkich jabłek
☑️kilo słodkich pomarańczy
☑️łyżka płatków migdałowych
☑️łyżka żurawiny 
☑️cztery płaskie łyżeczki żelatyny
☑️sokowirówka
☑️wyciskarka do cytrusów

Wykonanie: wyciskamy sok z jabłek w sokowirówce, a w wyciskarki do owoców z pomarańczy. Podgrzewamy oba soki w dwóch oddzielnych garnkach. Do każdego dosypujemy po dwie płaskie łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy, tak by sie żelatyna rozpuściła. Do foremek w których bedzie zastygnąć galaretka na dno sypiemy do pomarańczy płatki migdałowe, do jabłek żurawinę. Wlewamy ciepłe soki. Czekamy aż zastygną.

Czas wykonania bez czekania na zastygnięcia 15-20 minut. 

Smacznego!

63. Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-koperkowym


                        
                

Przepis nr 63. 

Obiad

Składniki:
☑️paczka mieszanki brokulowej
☑️ok. 200 gram piersi z kurczaka
☑️pęczek kopru
☑️pęczek szczypiorku od cebulki dymki
☑️dwie duze łyżki jogurtu naturalnego
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki

Wykonanie: warzywa gotujemy we wrzącej wodzie z odrobina soli. W tym czasie mieso kroimy w drobną kostkę. W niewielkim rondelku dusimy mieso na dwóch łyżkach oliwy z oliwek z odrobina soli i pieprzu. Gdy mięso bedzie juz prawie dogotowane dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dokładnie mieszamy i chwile dusimy pod przykryciem. Zestawiamy z ognia, ostrożnie dodajemy dwie łyżki jogurtu (tak by sie nie zważył). Dokładnie mieszamy. Podajemy na ugotowanych brokułach wymieszanych ze słodka papryka. Na wierzch możemy posypać dodatkowym koperkiem. 

Czas wykonania: 25-30 minut. 

Smacznego!

65. Kurczak z siemieniem lnianym


                       
Przepis nr 65.

Obiad

Składniki:
☑️ulubiona mieszanka warzyw
☑️pół łyżeczki ziół prowansalskich
☑️dwie łyżki musztardy
☑️ok. 200 gram piersi z kurczaka
☑️cztery łyżki siemienia lnianego 
☑️dwie łyżki oleju lnianego
☑️sól, pieprz

Wykonanie: mieso marynujemy przez pół godziny w siemieniu lnianym, odrobinie soli, pieprzu i oleju lnianym. Siemię mozna lekko rozgnieść. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mieszamy z ziołami prowansalskimi. Mieso smażymy na suchej patelni. Podajemy z warzywami i musztardą.

Czas wykonania ok. 40-45 minut.

Smacznego!