Znajdź przepis:

poniedziałek, 16 marca 2015

01. Słodki sernik w wersji light

                     


Przepis nr 01.

Podwieczorek 

Co do zdjecia, to sernik troszkę mi sie uszkodził przy wyjmowania z foremki, stąd jego nieidealny wygląd. 

Składniki: (na 8 porcji)
☑️600 gram mielonego twarogu śmietankowego
☑️95 gram (8 łyżek) cukru brązowego lub 4 łyżki cukru brązowego i 4 łyżki sypkiego słodziku) 
☑️trzy duże jajka
☑️trzy żółtka
☑️półtora łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii
☑️niskosłodzone herbatniki lub owsiane ciasteczka

Składniki polewy:
200 gram jogurtu naturalnego
dwie łyżki cukru brązowego 
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziaren wanilii 

Wykonanie: mikserem ucieramy ser z cukrem, jajkami i żółtkiem. Na koniec dodajemy wanilię. Na dno foremki/tortownicy kruszymy herbatniki/ciasteczka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sernik bedzie lekko ścięty. Na goracą masę rozlewamy polewę (jogurt rozmieszany z cukrem i wanilią), pieczemy kolejne 10 minut. Jak wystygnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej wyjąć z lodówki 20 minut przed podaniem. 

Czas wykonania ok. 90 minut. 

Smacznego!

02. Smażony ser

                  


Przepis nr 02.

Kolacja

Ps. Surówka jak przy pstrągu. 

Składniki: 
☑️150 gram białego chudego sera 

Wykonanie: na rozgrzaną, suchą patelnię układamy pokrojony w kawałki ser. Smażymy, aż zacznie sie robić żółty i gumowaty. Wykładamy na talerz razem z surówką. 

Czas wykonania: samego sera 5 minut, z surówką 20-25 minut. 

Smacznego!

03. Deser z owocem persymona


                      


Przepis nr 03.

II śniadanie/podwieczorek

Składniki:
☑️dwa owoce kaki (persymona)
☑️pół jogurtu naturalnego ze zbożami
☑️dwie łyżki suszonej żurawiny 
☑️dwie/trzy łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie: obieramy owoce, kroimy w drobną kostkę. Następnie na spód miseczki kładziemy jedną łyżkę jogurtu naturalnego. Na jogurcie układamy kaki. Posypujemy jedną łyżką żurawiny i jedną łyżką wiórków kokosowych. Na boczne ścianki miski wykładamy jogurt naturalny. Posypujemy żurawiną i wiórkami. 

Czas wykonania ok. 10 minut. 

Smacznego!

04. Omlet na słodko

                    


Przepis nr 04.

Kolacja

Składniki:
☑️dwa jajka
☑️pół łyżeczki cukru waniliowym
☑️szczypta soli i sody oczyszczonej
☑️łyżka serka wiejskiego 
☑️łyżka syropu klonowego lub miodu
☑️jeden orzech włoski 
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: oddzielamy żółtko od białka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtko, serek wiejski, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Następnie łączymy obie masy, dodając masę żółtą do białej. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością oliwy. Smażymy, aż do wykończenia masy. Wykładamy ma talerz, polewamy syropem klonowym lub miodem i posypujemy zgniecionym orzechem.

Czas wykonanie ok. 20-25 minut. 

Smacznego!

05. Śniadanie

     


Przepis nr 05.

Śniadanie 

Składniki: 
☑️chleb razowy - 1,5 kromki prostokątnej
☑️dwa liście sałaty
☑️dwie rzodkiewki
☑️jeden mały podłużny pomidor
☑️serek twarogowy naturalny (u mnie NaTurek)

Wykonanie jest bardzo proste - w piekarniku/ kombiwarze nastawionym na 175 stopni pieczemy chlebek przez 15 min, (ja wkładam, gdy kombiwar jest jeszcze nie nagrzany) wtedy staje sie dość twardą, ale pyszna grzanką. Jeszcze ciepłe pieczywo smarujemy serkiem naturalnym, obkładamy pokrojonymi warzywami, przyprawiamy do smaku. Ja użyłam jedynie szczyptę soli.

Czas wykonania ok. 15 - 20 min.

Smacznego!

06. Sałatka z camembertem, żurawina, słonecznikiem i melonem.

                   

Przepis nr 06.

Kolacja

Składniki: 
☑️2/3 serka camembert o obniżonej zawartości tłuszczu
☑️1/3 mieszanki sałat
☑️pół łyżeczki oliwy z oliwek
☑️dwie łyżki łuskanych nasion słonecznika
☑️półtora łyżki suszonej żurawiny
☑️200 gram melona miodowego (waga po obraniu)

Wykonanie: na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, czekamy jak dobrze sie rozgrzeje. Następnie wsypujemy słonecznik, czekamy, aż zacznie robić sie złotawy, cały czas mieszamy. Trzeba bardzo uważać bo szybko sie przypala i staje się gorzki. Po uprażniu wykładamy na papierowy ręcznik, odsączamy i czekamy jak ostygnie. W tym czasie melona i serek camembert kroimy w kostkę. Wykładamy mieszankę sałat do miseczki. Na sałatę wykładamy melona, serek, następnie posypujemy słonecznikiem i żurawiną. 

Czas wykonania ok. 15 minut. 

Smacznego!

07. Pasta z tuńczyka

                   


Przepis nr 07.

Śniadanie

Składniki:
☑️puszka tuńczyka w sosie własnym
☑️jeden puszysty serek śmietankowy
☑️natka pietruszki (wedle uznania)
☑️koperek (wedle uznania)
☑️jedno jajko
☑️sól, chili
☑️dwie kromki chleba żytniego lub razowego
☑️dwie rzodkiewki
☑️liść sałaty

Wykonanie: wstawiamy jajko, by ugotowało sie na twardo. W tym czasie otwieramy tuńczyka, odlewamy wodę i dzielimy na dwie porcje. Do jednej porcji wkładamy dwie łyżki serka śmietankowego, odrobine drobno posiekanej pietruszki i sól. Blendujemy na gładką masę. Do drugiej porcji tuńczyka dokładamy trzy łyżki serka, ugotowane i ostudzone jajko, drobno posiekane pietruszkę, koperek. Na koniec doprawiamy solą i chili oraz blendujemy na gładka masę. Tak powstałe pasty odkładamy do lodówki w szczelnie zamkniętych pojemnikach.  Ochłodzone pasty podajemy z chlebem razowym, pokrojoną rzodkiewką i sałatą. 

Czas wykonania 15-20 minut. 

Smacznego!

08. Ananasowo-mandarynkowy rarytas

                   


Przepis nr 08.

II Śniadanie/Podwieczorek

Składniki:
☑️dwa grube plastry świeżego ananasa
☑️dwie mandarynki
☑️dwie łyżki błonnika w granulkach
☑️dwie łyżki suszonej żurawiny
☑️pół jogurtu naturalnego z ziarnami zbóż 

Wykonanie: ananasa obrać i pokroić w mniejsze kawałki, mandarynek obrać i podzielić na pojedyncze cząstki. Wyłożyć na talerz lub miseczkę według własnej fantazji, zalać jogurtem naturalnym, obsypać błonnikiem i żurawiną.

Czas wykonania 5-10 min. 

Smacznego!