Znajdź przepis:

niedziela, 24 maja 2015

85. Jabłka zapiekane z gorzka czekolada i wiórkami kokosowymi.

                        

Przepis nr 85.

Podwieczorek

Składniki:
☑️jedno jabłko
☑️dwie kostki gorzkiej czekolady
☑️łyżeczka wiórków kokosowych
☑️osiem goździków
☑️odrobina cynamonu

Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy. Kroimy na pol. Wydrążamy środek. Posypujemy cynamonem. W srodek wkladamy gorzka czekoladę i posypujemy wiórkami kokosowymi. W miąższ jabłka wbijamy po 4 goździki na połówkę. Pieczemy ok. 50 minut w 175 stopniach.

Czas wykonania ok. 50-55 minut.

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.


Smacznego!

84. Sałatka z kurczakiem i pomarańczami.

                          

Przepis nr 84.

Kolacja

Składniki:
☑️ok. 150 gram piersi z kurczaka
☑️jedno jajko
☑️sól
☑️pieprz
☑️bazylia
☑️oregano
☑️łyżka oliwy z oliwek
☑️duza garść rukoli
☑️jeden mały pomidor malinowy
☑️jedna pomarańcza

Wykonanie:
Pierś z kury kroimy w drobne paski. Marynujemy przez pol godziny w jajku z sola, pieprzem, oregano i bazylią. W tym czasie obieramy pomidora i pomarańcze ze skory. Pomidora kroimy w dowolny sposób.  Pomarańcze dzielimy na cząstki.  Następnie smażymy zamarynowana piers na oliwie z oliwek jak kotlety z każdej strony. Wykładamy składniki na talerz/miskę w kolejności: rukola, pomidor, pomarańcza, mieso. 

Wykonanie ok. 40-45 minut z oczekiwaniem na zamarynowanie mięsa. 

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie

Smacznego!