Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

12. Jesienny deser z jabłek, gruszek i śliwek


                     


Przepis nr 12.

II śniadanie/podwieczorek

Składniki: 
☑️dwie śliwki 
☑️jedna gruszka
☑️jedno jabłko 
☑️garść orzechów włoskich
☑️garść żurawiny 

Wykonanie: śliwki wstawiamy do najmniejszego garnka z odrobiną wody, czekamy aż zmiękną (ale nie bedą sie rozpadać), a woda zabarwi sie na śliwkowo.  Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy gruszkę i jabłko. Owoce kroimy obieraczką do owoców. Na bardzo ciękie plasterki. Wykładamy do miseczki. Na to kładziemy śliwki i łyżka delikatnie zalewamy powstałym sokiem. Orzechy gnieciemy i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnie. Smażymy do czasu aż zaczną pachnieć. Orzechami i żurawiną posypujemy owoce.

Czas wykonania ok. 20 minut.

Smacznego!

17. Karmazynowa sałatka

                        


Przepis nr 17.

Kolacja

Składniki: 
☑️100 gram wędzonego karmazyna
☑️1/3 opakowania mieszanki sałat 
☑️jeden pomidor malinowy
☑️1/3 jogurtu naturalnego
☑️świeży koper
☑️sól, oregano
☑️kiełki słonecznika 

Wykonanie: do jogurtu naturalnego dodajemy koper (konkretnej ilości nie podaje, ale najlepiej jak bedzie go dość duzo), niewiele soli i oregano. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Na sałatę wykładamy pokrojonego w kostkę pomidora i rozdrobnioną rybę. Polewamy sosem koperkowym i posypujemy pokrojonymi drobno kiełkami słonecznika. 

Czas wykonania ok. 30 minut. 

Smacznego!

18. Ostra zupa paprykowo-pomidorowa

                       


Przepis nr 18.

Obiad

Składniki:
☑️dwie papryki czerwone
☑️jedna cebula
☑️mały koncentrat pomidorowy
☑️świeża papryczka chili (według uznania)
☑️dwa ząbki czosnku
☑️400 gram polędwiczek z kurczaka (po 200 na porcje, do kupienia w Lidlu)
☑️carry
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️jeden bulion warzywny
☑️jeden bulion z kurczaka
☑️łyżka jogurtu naturalnego

Wykonanie: obieramy paprykę i cebule, kroimy na mniejsze kawałki. Na łyżce oliwy z oliwek dusimy w małym rondelku do miękkości. Po ugotowniu blendujemy. Odstawiamy. Następnie rozpuszczamy oba bulionu w jednym litrze wody, dodajemy do niego czosnek i papryczkę chili. Gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Znów zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy przecier paprykowo-cebulowy. Następnie kurczaka mieszamy w łyżce oliwy z oliwek i carry. Smażymy na patelni bez tłuszczu. Zupę wlewamy do miski, dodajemy do niej łyżkę jogurtu naturalnego, obok kładziemy mięso. 

Czas wykonania ok. 30 minut.

Smacznego!

19. Twarożek z kiełkami słonecznika

                      
Przepis nr 19.

Kolacja 

Składniki:
☑️150 gram białego chudego sera
☑️szczypiorek z cebulką dymką
☑️duża garść kiełków słonecznika
☑️dwie łyżki jogurtu naturalnego
☑️jeden pomidor malinowy
☑️jedno jabłko 
☑️sól pieprz

Wykonanie: kroimy drobno cebulę, szczypiorek i kiełki słonecznika. W miseczce mieszamy ser biały z jogurtem naturalnym, dodajemy sól, szczypiorek i kiełki (3/4 garsci). Dokładnie mieszamy. Obieramy pomidora i jabłko. Kroimy na plasterki. Na pomidorze układamy cebulę i resztę kiełków. Ukladamy obok miseczki z twarożkiem. 

Czas wykonania ok. 15-20 minut.

 Smacznego!

20. Roladki z piersi kurczaka w słonecznika


                     


Przepis nr 20.

Obiad

Składniki: 
☑️300 gram mrożonego szpinaku
☑️dwie łyżki koncentratu pomidorowego
☑️trzy ząbki czosnku
☑️pół cebuli czerwonej
☑️jedna cebulka dymka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️400 gram udek z kurczaka bez skory i kości (do kupienia w lidlu) 
☑️pół malego kalafiora
☑️natka pietruszki
☑️pół szklanki mleka 2%
☑️sól, pieprz 
☑️wykałaczki 
☑️jedno białko
☑️łyżka łuskanego słonecznika 

Wykonanie: cebule kroimy na drobna kostkę i szklimy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Gdy  sie zeszkli blendujemy na gęsta masę, nie musi byc gładka. Znów wkładamy na patelnie dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i koncentrat. Solimy do smaku. Chwile smażymy. Kurczaka ubijamy tłuczkiem do mięsa, jak na kotlety. Z każdej strony posypujemy pieprzem. Nakładamy farsz tak, aby dało sie zamknąć roladki, poprzez wbicie wykałaczek. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni na 25-30 minut.  W czasie pieczenia smarujemy rozbitym białkiem jajka ze słonecznikiem. W czasie pieczenia kurczaka wstawiamy kalafior. Do kalafiora dodajemy pół szklanki mleka i sól. Po ugotowaniu wyjmujemy na talerz posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Na koniec dokładamy upieczone mięso. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

21. Sałatka z granatem i serem feta

                     


Przepis nr 21.

Kolacja

Składniki:
☑️pół granatu
☑️pół odtłuszczonego serka feta
☑️1/3 mieszanki sałat 
☑️pół świeżego ogórka
☑️pół cytryny

Wykonanie: kroimy ogórka i ser feta w dużą kostkę. Wykładamy na miskę sałaty, potem dorzucamy ogórka i ser feta. Na koniec obieramy granata, posypujemy sałatkę oraz skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. 

Czas wykonania ok. 10 minut. 

Smacznego!

22. Chińska warzywa z kurczakiem po polsku

                       


Przepis nr 22.

Obiad

Składniki:
☑️jedna duża cebula
☑️400 gram udek z kurczaka bez kości i skory
☑️dwie łyżki koncentratu pomidorowego
☑️chińska mieszanka warzyw na patelnie (bez dołączonych przypraw)
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz
☑️oregano, bazylia
☑️natka pietruszki

Wykonanie: mieso z kurczaka kroimy w ciękie paseczki, przyprawiamy odrobiną soli i dowolną ilością oregano i bazyli. Zostawiamy w lodówce na pół godziny. W tym czasie kroimy cebule w piórka, posypujemy sola i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Wkładamy cebule i dusimy pod przykryciem do miękkości. Dokładamy mieso. Następnie wrzucamy warzywa. Dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy pieprzem, oregano i bazylia oraz dokładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Dusimy przez chwile. Wykładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

23. Świeży sok owocowy z imbirem

                       


Przepis nr 23.

II Śniadanie/podwieczorek

Składniki:
☑️trzy jabłka
☑️jedna marchewka
☑️jedna pomarańcza
☑️korzeń imbiru (według uznania, ale jak jest za duzo zabija smak owoców) 
☑️sokowirówka

Wykonanie: marchew i pomarańcze obieramy, jabłka dokładnie myjemy. Wyciskamy owoce, marchew i imbir w sokowirówce. Przelewamy do szklanki, pijemy lekko schłodzony.

Czas wykonania ok. 5-10 min.

Smacznego!

24. Gulasz wołowo-brokułowy

                       


Przepis nr 24.

Obiad

Składniki: (na trzy/cztery porcje)
☑️ok. 400 gram wołowiny na gulasz
☑️imbir (ilość wg. uznania)
☑️3 ząbki czosnku
☑️dwie łyżeczki słodkiej papryki
☑️mały kalafior lub brokuł
☑️szklanka wody niegazowanej lub białego wytrawnego wina
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️sól, pieprz
☑️mały jogurt naturalny
☑️dwie łyżki sosu sojowego

Wykonanie: wstawiamy brokuł, gotujemy do czasu, gdy bedzie lekko twardy (nie możemy dopuścić do rozgotowania). Następnie mięso przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie i obsmazamy mięso pod przykryciem. Dolewamy sos sojowy i wodę (wino). Chwile dusimy. Następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, starty imbir i czerwoną paprykę. Mieszamy, dusimy pod przykryciem do czasu, gdy mięso zmięknie. Pod koniec wkładamy brokuł, dusimy do miękkości. Wyłączamy patelnie. Ostrożnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy. 

Czas wykonania ok. 50-60 minut.

Smacznego!

25. Mięso mielone z indyka z grzybami i surówka z kalarepy


                   


Przepis nr 25.

Obiad

Składniki:

Mieso: ( na 3-4 porcje)
☑️średnia cebula zwykła
☑️średnia cebula czerwona
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️500 gram mięsa mielonego z indyka
☑️50 gram suszonych grzybów leśnych 
☑️szczypta soli, pieprzu i papryki słodkiej
☑️dwie łyżki majeranku 
☑️3/4 opakowania gęstego jogurtu naturalnego

Surówka: (na dwie porcje)
☑️średnia kalarepa
☑️jedna średnia marchewka
☑️jedna średnia pietruszka
☑️1/3 gęstego jogurtu naturalnego
☑️szczypta soli i pieprzu 

Wykonanie: 

Mięso: 
Grzyby moczymy w wodzie. W tym czasie obie cebule drobno kroimy i szklimy, pod przykryciem na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dokładamy wyjęte z wody grzyby (wody nie wylewamy). Chwilę dusimy. Dokładamy mieso. Rozdrabniamy je i dolewamy wodę z grzybów. Dusimy pod przykryciem. Kiedy mięso zmieni kolor, dokładamy sól, pieprz, paprykę i majeranek. Dokładnie mieszamy i odparowujemy wodę. Kiedy wyłączymy dodajemy jogurt naturalny. 

Surówka: 
Kalarepę, marchew i pietruszkę obieramy. Kalarepę ścieramy na drobnych oczkach. Odciskamy wodę. Ścieramy marchewkę i pietruszkę. Mieszamy razem z kalarepą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dokładamy jogurt naturalny i mieszamy. 

Podajemy mieso i surówkę na jednym talerzu. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

26. Piernicznki z maki żytniej - modyfikacyjnych eksperyment

                        
   

Przepis nr 26.

II śniadanie/podwieczorek 

Składniki:
☑️300 gram mąki żytniej 
☑️20 pastylek stevi (nie wiem ile to bedzie stevi w pudrze, zwykłego cukru w niezmodyfikowanymi przepisie było 150 gramów)
☑️200 ml mleka
☑️50 gram miodu
☑️15 gram oliwy z oliwek 
☑️20 gram przyprawy do piernika
☑️1,5 łyżki sody 
☑️ 2 jajka
☑️dwie kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie: do mąki wsypujemy sodę i przyprawę do piernika. W małym garnuszku podgrzewamy miód z rozgniecionymi pastylkami stevi. Tak, żeby sie całkowicie rozpuściła. Chwile czekamy jak lekko ostygnie. Wlewamy do mąki i mieszamy na wolnym trybie miksera. Następnie dokładamy oliwę z oliwek i jedno jajko i znów mieszamy na wolnym trybie. Na koniec powoli wlewamy ciepłe mleko. Po wstępnym wymieszaniu ugniatamy na stolnicy. Owijamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Potem rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki (nie mam foremek świątecznych więc użyłam szklanki i serwetki, do nadania wzoru). Po uformowaniu ciasteczek rozbijamy białko jajka i smarujemy połowe przygotowanych ciastek. Drugą połowę smarujemy białkiem z utartą gorzką czekoladą. Pieczemy w 180 stopniach przez 10, max 15 minut (zależy jak grubo rowałkowane było ciasto).

Czas wykonania ok. 2,5-3 godzin. 

Smacznego!

Ps. Jeżeli zrobicie dajcie znać jak Wam wyszły i czy są smaczne, co byście ewentualnie zmienili, ponieważ orłem w pieczeniu nie jestem i sama modyfikowałam przepis oryginalny.

27. Kurczak w przyprawach z surówka z białej rzepy i marchewkową zupą

                       


Przepis nr 27.

Obiad

Składniki:
☑️dziewięć małych marchewek
☑️dwie małe pietruszka 
☑️niewielki kawałek selera
☑️mała cebula
☑️jedna kostka bulionu warzywnego
☑️cztery pałki z kurczaka
☑️jedna średnia biała rzodkiew
☑️dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
☑️sól, pieprz
☑️oregano, pieprz i bazylię 

Wykonanie: obieramy warzywa, do garanka wkładamy osiem pokrojonych marchewek, selera, jedną pietruszkę i cebulę (warto zostawić ogonek by się nie rozpadła). Dodajemy kurczaka i kostkę rosołową. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na drobnej tarce trzemy rzepę, trzeba ją odsączyć. Potem trzemy marchew i pietruszkę. Mieszamy z rzepą, doprawiamy solą i dodajemy jogurt naturalny. Odstawiamy na chwile do lodówki. Po ugotowaniu zupy wyjmujemy mięso, zdejmujemy skórę, obtaczamy w papryce, oregano i bazylii. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 5 minut. W tym czasie blendujemy zupę na gładki krem (warto wyjąc seler, pietruszkę i cebule, by nie zmniejszyć smaku marchwi). Mieso i surówkę wyjmujemy na talerz, zupę możemy potraktować jako napój do obiadu. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut. 

Smacznego!

28. Ananasowy kurczak


                      


Przepis nr 28.

Obiad

Składniki:
☑️trzy 2-3 centymetrowe plastry anasana
☑️150 gram piersi z kurczaka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️łyżka przyprawy kebab shoarma

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na płasko, i lekko ugnieść ręka. Obtoczyć w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą (jeżeli macie bardzo cierpkiego ananasa mniej przyprawy, bo bedzie zbyt drażniące dla języka). Odstawić do lodówki na 15 minut. Piec w piekarniku (180 stopni przez 15-20 minut) na wysokiej kratece, tak zeby nadmiar oliwy z oliwek nie wsiąkał w mieso. W tym czasie obrać i drobno pokroić ananasa. Po upieczeniu mięsa pokroić je na drobne paski. Wyłożyć na talerz razem z owocem. 

Czas wykonania ok. 35-40 minut. 

Smacznego!

29. Łososiowa wyżerka


                       

Przepis nr 29.

Obiad 

Składniki:
☑️150 gram łososia wędzonego
☑️jedna cebula
☑️jedna papryka
☑️trzy pomidory suszone
☑️sól, pieprz grubomielony
☑️dwa plastry odtłuszczonego mozzarelli
☑️koperek
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek 

Wykonanie: cebule i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę, gdy sie rozgrzeje dokładamy cebule, dusimy chwile pod przykryciem, gdy zmięknie dodajemy paprykę i pomidory (jeżeli  potrzeba dodajemy trochę wody). Dusimy pod przykryciem do miękkości papryki. Solimy delikatnie. Na tak przygotowane warzywa kładziemy łososia, gotujemy pod przykryciem. Pod koniec kładziemy dwa plastry mozzarelli, czekamy jak sie rozpuszczą. Na koniec dodajemy koperk i pieprz. Wykładamy na talerz.

Czas wykonania ok. 30-40 minut. 

Smacznego!

30. Brązowy ryż z indykiem i sosem pomidorowym


                       

Przepis nr 30.

Obiad:

Składniki: (farsz na 3-4 porcje, ryż na jedną porcje)
☑️50 gram brązowego ryżu
☑️ok. 500 gram mięsa mielonego z indyka
☑️jedna puszka pomidorów (obrane, krojone)
☑️małe opakowanie sosu pomidorowy (zagęszczony soku pomidorowego)
☑️oregano, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia
☑️dwa duże ząbki czosnku
☑️dwa plastry odtłuszczonego mozzarelli
☑️jedna cebula
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie: wstawiamy ryż, musi sie długo gotować.  Następnie cebulę obieramy i drobno kroimy, szklimy na oliwie z oliwek. Do cebuli dodajemy pomidory z puszki i pół opakowania sosu pomidorowego. Wszystko chwile dusimy i wstępnie doprawiamy - solą, pieprzem, oregano, bazylią, tymiankiem, majerankiem i rozmarynem. Niedużo przypraw, bo jak dołożymy mięso, będziemy musieli przyprawiać jeszcze raz. Rozgniatamy ząbki czosnku i dokładamy do warzyw. Chwile dusimy. Dokładamy mięso i dolewamy resztę sosu pomidorowego. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż mięso się ugotuje w farszu. Przyprawiamy, już ostatecznie. Odparowujemy nadmiar wody. Podajemy z ryżem i kawałkami mozzarelli na wierzchu mięsa. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut. 

Smacznego!

31. Grejpfrutowy kurczak


                      
   

Przepis nr 31.

Obiad 

Składniki (na dwie porcje):
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka
☑️dwa grejpfruty 
☑️jedna papryka
☑️jedna cebula
☑️pięć ząbków czosnku
☑️sól, pieprz
☑️natka z pietruszki

Uwaga❗️❗️❗️
Jeżeli ktoś nie przepada za grejpfrutem proponuje użyć tylko jednego. Ja zgodnie ze znanym mi przepisem dałam trzy i było trochę zbyt cierpkie. Dlatego lepiej dać mniej, by nie zabić smaku mięsa i warzyw.

Wykonanie: obieramy grejpfruty i blendujemy na papkę. Kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałki i mieszamy z owocem. Mieso w tej zostawiamy w lodówce na cała noc. Następnie wyjmujemy piers z marynaty owocowej (nie wyrzucamy jej). Do kurczaka dodajemy sól, pieprz i rozgniecione dwa ząbki czosnku. Zostawiamy tak w lodowce na pół godziny. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę. Wrzucamy mieso na rozgrzaną, suchą patelnie i obsmażamy ze wszystkich stron. Dokładamy paprykę i cebule, chwile dusimy. Dolewamy grejpfrutową marynatę. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na sam koniec dosypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. 

Czas wykonanie, bez nocnego czekania ok. 50-60 minut. 

Smacznego!