Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

31. Grejpfrutowy kurczak


                      
   

Przepis nr 31.

Obiad 

Składniki (na dwie porcje):
☑️ok. 400 gram piersi z kurczaka
☑️dwa grejpfruty 
☑️jedna papryka
☑️jedna cebula
☑️pięć ząbków czosnku
☑️sól, pieprz
☑️natka z pietruszki

Uwaga❗️❗️❗️
Jeżeli ktoś nie przepada za grejpfrutem proponuje użyć tylko jednego. Ja zgodnie ze znanym mi przepisem dałam trzy i było trochę zbyt cierpkie. Dlatego lepiej dać mniej, by nie zabić smaku mięsa i warzyw.

Wykonanie: obieramy grejpfruty i blendujemy na papkę. Kroimy pierś z kurczaka na drobne kawałki i mieszamy z owocem. Mieso w tej zostawiamy w lodówce na cała noc. Następnie wyjmujemy piers z marynaty owocowej (nie wyrzucamy jej). Do kurczaka dodajemy sól, pieprz i rozgniecione dwa ząbki czosnku. Zostawiamy tak w lodowce na pół godziny. W tym czasie kroimy paprykę i cebulę. Wrzucamy mieso na rozgrzaną, suchą patelnie i obsmażamy ze wszystkich stron. Dokładamy paprykę i cebule, chwile dusimy. Dolewamy grejpfrutową marynatę. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Na sam koniec dosypujemy drobno pokrojoną natkę pietruszki. 

Czas wykonanie, bez nocnego czekania ok. 50-60 minut. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz