Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

25. Mięso mielone z indyka z grzybami i surówka z kalarepy


                   


Przepis nr 25.

Obiad

Składniki:

Mieso: ( na 3-4 porcje)
☑️średnia cebula zwykła
☑️średnia cebula czerwona
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️500 gram mięsa mielonego z indyka
☑️50 gram suszonych grzybów leśnych 
☑️szczypta soli, pieprzu i papryki słodkiej
☑️dwie łyżki majeranku 
☑️3/4 opakowania gęstego jogurtu naturalnego

Surówka: (na dwie porcje)
☑️średnia kalarepa
☑️jedna średnia marchewka
☑️jedna średnia pietruszka
☑️1/3 gęstego jogurtu naturalnego
☑️szczypta soli i pieprzu 

Wykonanie: 

Mięso: 
Grzyby moczymy w wodzie. W tym czasie obie cebule drobno kroimy i szklimy, pod przykryciem na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Dokładamy wyjęte z wody grzyby (wody nie wylewamy). Chwilę dusimy. Dokładamy mieso. Rozdrabniamy je i dolewamy wodę z grzybów. Dusimy pod przykryciem. Kiedy mięso zmieni kolor, dokładamy sól, pieprz, paprykę i majeranek. Dokładnie mieszamy i odparowujemy wodę. Kiedy wyłączymy dodajemy jogurt naturalny. 

Surówka: 
Kalarepę, marchew i pietruszkę obieramy. Kalarepę ścieramy na drobnych oczkach. Odciskamy wodę. Ścieramy marchewkę i pietruszkę. Mieszamy razem z kalarepą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dokładamy jogurt naturalny i mieszamy. 

Podajemy mieso i surówkę na jednym talerzu. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz