Znajdź przepis:

poniedziałek, 9 marca 2015

20. Roladki z piersi kurczaka w słonecznika


                     


Przepis nr 20.

Obiad

Składniki: 
☑️300 gram mrożonego szpinaku
☑️dwie łyżki koncentratu pomidorowego
☑️trzy ząbki czosnku
☑️pół cebuli czerwonej
☑️jedna cebulka dymka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️400 gram udek z kurczaka bez skory i kości (do kupienia w lidlu) 
☑️pół malego kalafiora
☑️natka pietruszki
☑️pół szklanki mleka 2%
☑️sól, pieprz 
☑️wykałaczki 
☑️jedno białko
☑️łyżka łuskanego słonecznika 

Wykonanie: cebule kroimy na drobna kostkę i szklimy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Gdy  sie zeszkli blendujemy na gęsta masę, nie musi byc gładka. Znów wkładamy na patelnie dodajemy szpinak, rozgniecione ząbki czosnku i koncentrat. Solimy do smaku. Chwile smażymy. Kurczaka ubijamy tłuczkiem do mięsa, jak na kotlety. Z każdej strony posypujemy pieprzem. Nakładamy farsz tak, aby dało sie zamknąć roladki, poprzez wbicie wykałaczek. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni na 25-30 minut.  W czasie pieczenia smarujemy rozbitym białkiem jajka ze słonecznikiem. W czasie pieczenia kurczaka wstawiamy kalafior. Do kalafiora dodajemy pół szklanki mleka i sól. Po ugotowaniu wyjmujemy na talerz posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Na koniec dokładamy upieczone mięso. 

Czas wykonania ok. 40-50 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz