Znajdź przepis:

piątek, 6 marca 2015

36. Szpinakowa piers kurczaka

                        
 

Przepis nr 36.

Obiad

Składniki: (na dwie porcje)
☑️dwie połówki piersi, każda po ok. 150/200 gram
☑️pół 450 gramowego opakowania szpinaku mrożonego
☑️jedna średnia cebula
☑️trzy duże ząbki czosnku
☑️szczypta soli, pieprzu
☑️łyżeczka kucharka
☑️białko z jednego jajka
☑️dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️1/3 opakowania jogurtu naturalnego
☑️łyżeczka bazylii

Wykonanie: kroimy cebule w drobną kostkę, szklimy na oliwie z oliwek z odrobiną soli. Do cebuli dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy do czasu rozgrzania się szpinaku. Pierś z kurczaka kroimy w formę kieszonki. Nacinamy tak, aby można było włożyć farsz szpinakowy. Gdy zapakujemy szpinak w mięsną kieszonkę nacieramy ją kucharkiem. Następnie wkładamy do piekarnia na 175 stopni na 35-40 minut. Pod koniec pieczenia nasmarowujemy mięso białkiem. Wykładamy mięso na sos jogurtowy-bazyliowy (mieszamy jogurt z bazylią). Na zdjęciu jest rownież mieszanka sałat, ale nie polecam tak podać, smakuje dużo lepiej bez sałat. 

Czas wykonania ok. 60-65 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. jak ze szpinakiem, to coś dla mnie, uwielbiam go w każdej postaci;

    OdpowiedzUsuń