Znajdź przepis:

czwartek, 5 marca 2015

41. Ryżowe pulpeciki indycze

                       
   

Przepis nr 41.

Obiad

Składniki: (na 4 porcje)
☑️pół kilo mięsa mielonego z indyka
☑️jedna cebula
☑️jedno jajko
☑️łyżeczka oregano, majeranku, pieprzu 
☑️szczypta soli
☑️sto gram ryżu brązowego
☑️mały koncentrat pomidorowy 
☑️dwie łyżki jogurtu naturalnego
☑️łyżka oliwy z oliwek
☑️garść roszpunki

Wykonanie: ryż gotujemy al dente. W czasie gotowania ryżu mieszamy mięso mielone z cebulą (drobno pokrojoną lub starta na tarce),  jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie mieszamy z ryżem. Formujemy kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Obsmazamy kotleciki z każdej strony. Następnie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do czasu, gdy sie całkowicie ugotują. Nie odparowujemy wody. Wyjmujemy kotleciki. Do pozostałej po duszeniu wody dokładamy koncentrat pomidorowy, chwile gotujemy. Wyłączamy. Następnie dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Kotleciki podajemy na roszpunce polane sosem.

Czas wykonania: ok. 40-45 minut.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz