Znajdź przepis:

poniedziałek, 1 czerwca 2015

87. Tatar z polędwicy wołowej.

Ś                          

Przepis nr 87.

Kolacja

Składniki:
☑️ 100/150 gramów polędwicy wołowej 
☑️ mała cebulka
☑️ jeden średni ogórek kiszony
☑️ dwie łyżki oliwy z oliwek
☑️ świeżo mielony pieprz
☑️ sól morska
☑️ jedno żółtko jajka 
☑️ kromka ciemnego pieczywa

Wykonanie: mieso siekamy bardzo drobno. Nie mielimy (moim zdaniem tatar mielony w maszynce smakuje duzo gorzej). Do niewysokiej szklanki wlewamy oliwe z oliwek i rozsmarowujemy ja pędzelkiem po ściankach. Wkładamy posiekane mieso delikatnie ubijając. Delikatnie solimy i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Drobno siekamy cebule i obranego ze skorki ogórka kiszonego. Na mieso układamy ogórki i cebule. Łyżeczka tworzymy gniazdko na żółtko. Delikatnie wkładamy żółtko, tak by sie nie rozpadło. Na wierzch dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Przed jedzeniem dokładnie mieszamy. Podajemy z ciemnym pieczywem. 

Czas wykonanie ok. 20-25 minut. 

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz