Znajdź przepis:

sobota, 18 kwietnia 2015

78. Przemytnicy - kotlety mielone z indyka z marchewką i pietruszką

                        
      

Przepis nr 78.

Obiad

Składniki:
☑️pół kilo mięsa mielonego z indyka
☑️duża marchewka
☑️duża pietruszka
☑️pol peczka natki pietruszki
☑️mala cebula czerwona
☑️jajko
☑️oliwa z oliwek - 4 łyżki
☑️sól, pieprz
☑️czterdzieści gram makaronu pełnoziarnistego
☑️dwieście pięćdziesiąt ml koncentratu pomidorowego
☑️bazylia suszona

Wykonanie: marchewkę, pietruszkę i cebule obieramy i trzemy na drobnej tarce, natkę pietruszki bardzo drobno kroimy. Warzywa dodajemy do mięsa mielonego razem z jajkiem, odrobina soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia, gdy sa juz rumiane z jednej i drugiej strony wlewamy koncentrat pomidorowy i posypujemy bazylia. Dusimy pod przykryciem kilka minut. W czasie smażenia i duszenia sie kotletów wstawiamy wodę na makaron, gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kotleciki wraz z sosem podajemy na makaronie. 

Czas wykonania ok. 40-45 minut.

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz