Znajdź przepis:

środa, 15 kwietnia 2015

77. Zakwas na żur

                      


Przepis nr 77.

Składniki:
☑️ 100 gram maki żytniej, 
☑️ 400 ml cieplej wody 
☑️ kromka chleba razowego
☑️ czosnek - dwa ząbki
☑️ pieprz w ziarnach - dziesięć 
☑️ ziele angielskie - pięć 
☑️ liście laurowe - dwa

Wykonanie: do cieplej wody dodajemy mąkę żytnia, podzielony na kawałki chleb razowy, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na 5 dni w ciepłym miejscu, przykryte bawełnianą szmatką. Piątego dnia przecieramy przez sito. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodowce. 

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz