Znajdź przepis:

czwartek, 2 kwietnia 2015

75. Świąteczne szyszki

                        
       

Przepis nr 75.

Podwieczorek

Składniki:
☑️opakowanie ryżu preparowanego - ok. 50 gram
☑️mały słoiczek miodu
☑️cztery duze łyżki kakao (zwykle, nie słodzone)
☑️cztery duze łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie: do malego rondelka wlewamy dwie/trzy duze łyżki miodu i dodajemy dwie łyżki wiórkow kokosowych. Zagotowujemy dosypujemy 1/3 opakowania ryżu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerzyk do wystygnięcia. Najlepiej na warstwa nie za gruba. Nastąpienia postępujemy tak samo z kolejnymi dwiema/trzema łyżkami miodu, wiórków i ryżu. Wykładamy na drugi talerzyk. Nastąpienia kolejne dwie/trzy łyżki miodu i dwie duze łyżki kakao, dokładnie mieszamy, zeby powstała jednolita masa. Dodajemy 1/3 paczki ryżu. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na wczesniej przygotowany ryz kokosowy. Tworzymy tworzymy masę na drugi talerzyk. Gdy masy przestygną formujemy kuleczki. Zeby miod nie przyklejał sie do rak warto je lekko zwilżyć zimna woda. Odstawiamy do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na całą noc. 

Czas wykonania ok. 30 minut (bez stygnięcia)

Zapraszam na fanpage bloga basiowegotowanie: https://www.facebook.com/basiowegotowanie.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz